vrijdag 25 augustus 2017

Zomergarderobe afgerond!

In de weken voor wij op vakantie gingen, heb ik nog behoorlijk productie gedraaid met naaiprojecten. Mijn deadline was onze zomervakantie, want het betrof grotendeels nog aanvullingen op onze zomergarderobe. Tijd om er tussentijds over te bloggen schoot er ernstig bij in. (Weer eens last van meer ideeën dan tijd te hebben!)

Ik wil nog een klein beetje van die periode inhalen door een aantal dingen te laten zien die voor mijn eigen garderobe naaide. Ik had daar al eerder wat van willen laten zien, maar bleef steeds twijfelen of ik nu eigenlijk wel wilde poseren voor eigen camera...
Foto's maken vind ik leuk, maar op de foto gaan daarentegen...

Vandaag eens even wat geprobeerd met de zelfontspanner, maar dan ben je ook zo 10 foto's verder voor je er één hebt die naar je zin is.  Uiteindelijk maar de knoop doorgehakt dan gewoon maar foto's van de kledingstukken te maken terwijl ze op een hangertje hangen ofzo.

Ik maakte onder andere een eenvoudig los model jurkje van viscose-tricot. Het model heeft steekzakken in de schuine coupenaad. Het is een heel fijn jurkje geworden. Draagt lekker licht en luchtig. Maar is wel een wat kwetsbaar stofje. Ik denk niet dat het twee zomers overleefd. Omdat het stofje zo dun was, heb ik het jurkje wel gevoerd met rekbare voering.


stof: markt
patroon: jurk, model nr. 19 uit Knipmode juni 2010

Ik had nog het plan om van hetzelfde patroon ook een top te maken uit een leuk polkadot-stofje. Maar dat is er niet meer van gekomen. Wie weet volgend jaar!

Een ander idee wat ik wilde uitproberen was een hemdmodel jurk. Zoekend op internet kwam ik op dit patroon uit. Probleem was alleen dat ik dit nummer van de Knipmode niet in mijn voorraad heb... Omdat de modeltekeningen er niet zo ingewikkeld uitzagen, besloot ik zelf maar iets dergelijks te tekenen. In een avondje naaide ik deze jurk uit een mooie linnen stof. Model en kleur zeer naar mijn zin!


stof: linnen van Stoffenhuis Hoofs (Den Bosch)
patroon: zelfgetekend
inspiratie voor patroon: Knipmode juli 2012, model nr. 22

Omdat het linnen van bovenstaand jurkje toch wat dikker is, bleek het niet helemaal geschikt als zomerjurk. Die hangt nu dus te wachten tot de nazomer / herfst. Maar het model beviel wel erg goed, dus maakte ik hem nog eens in donkerblauwe tencel, een fijn luchtig stofje. Ik maakte hem eerst met een driekwart mouw. Maar kort voor we op vakantie gingen toch maar aangepast naar een korte mouw. 


Ook maakte ik er nog 1 in mintkleurige tencel. (En aangezien ik vandaag dit jurkje aanheb, zie je deze terug op de zelfontspanner-testfoto's!). stoffen: tencel van Stoffenhuis Hoofs (Den Bosch)
patroon: zelfgetekend

 Ook maakte ik nog twee rechte rokken van een iets dikkere tricot (french terry). Ik maakte deze na van een andere favoriete rok uit mijn kledingkast. Ook daarvan tekende ik destijds het model zelf. 


stoffen: french terry van Bas Bastiaans (Ammerzoden)
patroon: zelfgetekend

En tot slot nog wat shirtjes. Ook hiervan tekende ik het patroon na van een fijnzittend bestaand shirt uit mijn kledingkast. Qua model lijkt het denk ik een beetje op de Odette uit de LMV. Ik naaide hem in drie verschillende basiskleuren.


De shirtjes kunnen leuk gecombineerd worden met bovenstaande rechte rokken.


Bij alledrie de shirtjes heb ik de rugzijde van het halsboord afgewerkt met een 'neklintje'. (In mijn vorige blog schreef ik nog over het verschil met en zonder deze afwerking.) Ik heb het doorstikken van het neklintje bij deze drie shirts bewust op verschillende manieren gedaan om verschillende mogelijkheden te testen:

Bij de mintgroene gebruikte ik een siersteek.


Bij de grijze stikte ik alleen met een enkel stiksel het neklintje aan de rugzijde vast. Achteraf gezien had ik hier het lintje wat smaller moeten houden, ik vind het nog niet helemaal netjes zitten aan de binnenkant. De voorzijde van het halsboord stikte ik niet door.


Bij de zwarte stikte ik het halsboord en het neklintje door met een tweelingnaald. Dit vond ik achteraf toch niet zo'n mooie afwerking aan de binnenzijde, omdat je dan op het neklintje een soort zigzag krijgt.


Een favoriete doorstik-optie heb ik bij bovenstaande drie nog niet gevonden voor mezelf. Dus oefenen we bij toekomstige naaiprojecten nog even door met het neklintje!

Met deze blog sluit ik de zomernaaiprojecten af. Inmiddels beginnen er volop ideeën te borrelen voor de najaars- en wintergarderobe voor de kinderen!

Wordt vervolgd!

-XXX-


Geen opmerkingen:

Een reactie posten