woensdag 31 mei 2017

Cirkelrokjes

Voor Lisanne maakte ik twee cirkelrokjes.
Een cirkelrokje kun vrij eenvoudig zonder patroon voor elk kind op maat maken.

Dat werkt als volgt:

- Je meet de heupwijdte op. Dit is je maat voor de omtrek van de kleinste cirkel. De gemeten heupwijdte deel je door 2 en dan door 'pi' (3,14). Wat daar uitkomt is de straal van de cirkel.


- Neem een stuk patroonpapier. Vanaf de hoek van het papier, meet je (in beide richtingen) de maat af van de straal en zet daar een streepje. (Op de foto van a naar B.) Met behulp van een passer teken je tussen die twee streepje een kwart cirkel. Bij gebrek aan passer voldoet een touwtje aan een potlood ook prima.

- Vervolgens meet je vanaf de taille hoe lang je de rok wilt hebben.

- Vanaf de kleine kwartcirkel meet je dit op het patroonpapier vervolgens weer aan beide zijden af. (Op de foto van B naar C.) En teken de grote kwartcirkel.


- Je patroon is nu klaar. Knip het uit en leg dit patroon op de stof tegen de stofvouw en knip uit met naadtoeslag van ong. 1 cm. Je hebt nu een halve cirkel. Dit patroondeel moet je twee keer knippen. Dan kun je een hele cirkel maken.

- Naai de zijnaden.

- De basis van je cirkelrok is nu klaar. 

Wat betreft de afwerking heb je verschillende opties:

Tailleband van tricot:
* Neem een stuk tricot met de lengte van de taillewijdte. De breedte van de strook is 2 keer de gewenste hoogte van de tailleband. Naai de korte zijden van de strook aan elkaar. Vouw de strook dubbel met de goede kant aan de buitenzijde. Speld deze op de goede kant van de rok en naai vast. Daarbij rek je de tricot uit tot de maat van de wijdte van de rok. Je hebt nu een rekbare tailleband.

Tailleband van de 'gewone' stof:
* Knip een stuk van de stof met dezelfde lengte als de gemeten heupwijdte. De breedte van de strook is ook hier tweemaal de gewenste hoogte. Naai de korte zijden van de strook aan elkaar. Leg de tailleband met de goede zijde op de goede kant van de rok en naai vast. Vouw dubbel naar de binnenzijde en doorstikken. Laat hierbij een kleine opening over. Met een breed stuk elastiek maak je de tailleband op maat. Als het elastiek erin zit, naai de opening dicht.

Zoom:
* Je kunt een gewone zoom erin maken. Niet te breed want dat is lastig bij een cirkelrok.
* Of een rolzoom op de naaimachine of lockmachine.
* Of afwerken met biaisband. In dit geval hoeft er bij het knippen geen zoom aangeknipt te worden.

Ook kun je er evt. nog een leuke onderrok onder maken.


Bij de rokjes voor Lisanne heb ik er een iets kortere cirkelonderrok onder genaaid. Aan de onderrok naaide ik een aangerimpelde strook tule. Voor de tule heb je dan ongeveer 1,5 à 2 keer de zoomlengte nodig. De tule heb ik ook afgelockt met een rolzoom. Dit hoeft niet want tule rafelt niet, maar ik vind het zo er wat leuker uitzien.

Zo bereken je de zoomlengte:
Meet de straal van de grote cirkel. (Van A naar C op de foto van het patroon.) Dit vermenigvuldig je met 2 en dan met 'pi' (3,14). 

En ander idee is om de rok van twee of meer lagen van verschillende stoffen in verschillende lengtes te maken.

Je kunt eindeloos variëren met dit basispatroon!

Veel plezier ermee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten